Blog

Digitalisering en veiligheid, gaat dat samen?

Digitalisering en veiligheid, gaat dat samen?

Op de werkvloer willen we zorgen dat iedereen het werk goed verlaat en veilig thuiskomt. Tijdens het werken kunnen (grote) gevaren schuilen in kleine hoekjes, waarbij het van belang is dat werknemers, contractors of bezoekers hierop goed kunnen anticiperen. Er zijn meerdere manieren om veiligheidsvoorschriften, veiligheidsgedrag en procedures goed in beeld te krijgen. Video kan een belangrijke rol spelen. We vertellen je graag hoe.

Deze blog gaat in op de voordelen van video bij veiligheid en vakmanschap. We vertellen graag hoe video een grote bijdrage kan hebben bij het bevorderen van de veiligheid en het laten doordringen van het belang van veiligheid bij medewerkers.

(poort)Instructievideo om overtuiging te verbeteren

We zien en horen vaak dat het lastig is om werknemers, contractors en bezoekers goed voor te bereiden op werkzaamheden en mogelijke calamiteiten die daarbij komen kijken. Veiligheidsvoorschriften worden door werknemers al gauw als overdreven of onpraktisch gezien en worden daardoor niet serieus genomen. Toch gebeuren er in Nederland nog jaarlijks zo’n 200.000 arbeidsongevallen. Hoe zorg je ervoor dat werknemers, contractors en bezoekers zich bewust zijn van het belang van veiligheid?

Visualiseren

Mensen zijn visuele wezens. Als mensen geven we vaak de voorkeur aan visuele content. We hoeven ons er minder voor in te spannen en we verwerken het gemakkelijker.

Veiligheid op het werk is iets wat vaak wordt afgedekt met procedures die goed omschreven staan. Tekst en visie zijn echter niet altijd hetzelfde. .

Een tekst moet in gedachten nog worden omgezet in daadwerkelijke situaties. Dit kan ervoor zorgen dat interpretatie van de lezer verschilt van de werkelijkheid.

We merken dat het tastbaar maken van thema’s als veiligheid en arbeidsprocedures met video ervoor zorgt dat een situatie, voorschrift of werkplaats makkelijker herkend en begrepen wordt door de vakman.

Een instructievideo zorgt ervoor dat de vakman de video alleen nog hoeft te vergelijken met zijn/haar eigen werksituatie. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor een video op te nemen binnen hun eigen bedrijf, met eigen werknemers, om de situatie zo herkenbaar mogelijk te maken.  

Zo zorg je ervoor dat een werknemer, contractor of bezoeker voorbereid op pad gaat, weet welke procedures en voorschriften er gelden op het terrein, welke situaties hij/zij tegen kan komen en hoe hierop geanticipeerd wordt.

 De video kan thuis worden bekeken, voorafgaand aan de werkzaamheden. Software kan gekoppeld worden aan de video zodat er kan worden getoetst of een kijker de regels en procedures van het terrein heeft gezien en begrepen. Zo bespaart het vaak ook een hoop tijd!

Totale ontzorging doormiddel van apps en software

We horen vaak bedrijven zeggen ‘’leuk die video’s. Maar ik wil wel kunnen controleren dat de regels en procedures worden begrepen’’. Logisch. Gelukkig wordt ook daar over nagedacht in de wereld van video, veiligheid en digitalisering. Doormiddel van speciale software kun je zorgen dat de juiste informatie terecht komt bij de juiste persoon. Deze persoon beantwoord achteraf een aantal vragen waarmee getoetst kan worden of de informatie ook daadwerkelijk wordt begrepen. Maar ook complete toolboxen of veiligheidstrainingen kunnen zo gedigitaliseerd worden!

Online-toolboxportal + app

Deze dienst ondersteunt op een hele eenvoudige manier het aanmaken, uitsturen en monitoren van toolboxen, werkplekinspecties, incidentmeldingen, poortvideo’s en werkvergunningen.
Door het inzetten van een digitale toolbox vervallen fysieke overdrachtsmomenten en het onderwerp kan op ieder gewenst moment worden aangereikt bij je medewerkers. Dit bespaart kostbare tijd en administratieve handelingen. De mobiele app zorgt voor een realtime terugkoppeling naar de webportal. Zo kun je precies zien welke medewerker welke toolbox heeft bekeken en wat de resultaten zijn.

Kort samengevat de voordelen:

  • Centraal samenstellen, uitsturen en monitoren van toolboxen
  • Communicatie via een app of een link
  • Korte, krachtige toolboxvideo ‘s
  • Registratie van gevolgde toolboxen
  • Dashboards voor een totaal overzicht
  • Besparing van  tijd en administratieve handelingen
  • Veiliger aan het werk

Wil je meer weten over het gebruik van video om veiligheid en vakmanschap te verbeteren? Of ben je benieuwd wat video kan betekenen binnen jouw organisatie? Neem dan vooral contact met ons op of plan een afspraak! We denken graag met je mee.  

Meer nieuws van Bedrijfsbeeld

Zo behaal jij eenvoudig je communicatiedoelstellingen

Zo behaal jij eenvoudig je communicatiedoelstellingen

Hoe staat het met jouw communicatiedoelstellingen? Hebben ze de afgelopen periode het gewenste resultaat behaald? Of hebben ze nog een…
De kracht van video in tijden van corona

De kracht van video in tijden van corona

#Dekrachtvanvideo in tijden van corona Door het coronavirus leven we inmiddels al bijna een jaar in een online wereld. Trainingen…
Digitalisering en veiligheid, gaat dat samen?

Digitalisering en veiligheid, gaat dat samen?

Digitalisering en veiligheid, gaat dat samen? Op de werkvloer willen we zorgen dat iedereen het werk goed verlaat en veilig…

Informatie aanvragen?

Laat je terugbellen!

Poortinstructievideo

Profiteer nu van onze tijdelijke actie!

6 redenen waarom jij video zou moeten inzetten

Vul onderstaande gegevens in en ontvang de whitepaper!

Benieuwd naar de kosten?

Reken het hier uit!

U ontvangt binnen 1 werkdag van ons de kosten per e-mail

7 misverstanden bij het maken van een poortinstructievideo

Vul onderstaande gegevens in en ontvang de whitepaper!